In Europa de Vest instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice este deja de ani buni principala tendinta pentru a gasi surse sustenabile si nepoluante pentru productia de energie electrica. In ultimii ani si in Romania se incearca sustinerea unei astfel de optiuni. Faptul ca tot mai multe parcuri de panouri fotovoltaice au fost dezvoltate si in tara noastra este vizibil in foarte multe regiuni.

In acelasi timp si persoanele fizice devin tot mai interesate de instalarea de astfel de sisteme pe baza de panouri solare. Trebuie spus ca persoanele fizice pot beneficia de sprijin din partea statului pentru a obtine fonduri nerambursabile in vederea instalarii de sisteme de panouri fotovoltaice.

Peste 2500 de cereri de finantare aprobate pentru sesiunea 2021

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a anuntat ca pentru sesiunea 2021 a Programului Casa Verde Fotovoltaice au fost aprobate peste 2500 de finantare. Solicitantii de sprijin din partea statului pentru montarea si instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice vor beneficia de fonduri nerambursabile in cuantum de pana la 20000 de lei pentru a-si instala sisteme prin care energia electrica sa fie produsa pe baza de panouri fotovoltaice.

Puterea instalata pentru respectivele sisteme de panouri solare trebuie sa fie de minim 3kW. Cei 20000 de lei nerambursabili obtinuti prin Programul Casa Verde Fotovoltaice reprezinta 90% din suma cheltuielilor eligibile pentru un astfel de sistem de panouri fotovoltaice. In cadrul cheltuielilor eligibile se regasesc cele pentru achizitia sistemului de panouri solare avand o puterea instalata de minim 3 KW, sistemul format din panouri fotovoltaice, invertorul sau invertoarele, tabloul electric pentru curent continuu sau curent alternativ, dar si structura de sustinere a sistemului.

Tot in cadrul cheltuielilor eligibile regasim si cheltuielile cu montajul si cu punerea in functiune a sistemului de panouri fotovoltaice, dar si TVA-ul aferent pentru cheltuielile eligibile. Pentru a fi considerate eligibile, cheltuielile trebuie sa fie efectuate doar in urma semnarii contractului de finantare nerambursabila dintre beneficiar si autoritatea guvernamentala.

Procedura de obtinere a fondurilor nerambursabile

Pentru a obtine fondurile nerambursabile pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice este nevoie de inscrierea persoanelor fizice la unul dintre instalatorii autorizati si care au contract de participare cu AFM. Este nevoie de intocmirea unei documentatii care urmeaza a fi depusa la AFM. Documentele depuse vor fi ulterior analizate si se va stabili daca este aprobata sau nu finantarea. In eventualitatea aprobarii solicitarii de finantare nerambursabile, se va trece la semnarea contractelor si la implementarea proiectelor.

Implementarea proiectului trebuie sa fie realizata in maxim 12 luni din momentul semnarii contractului pentru finantarea nerambursabila. In acest termen este nevoie de realizarea instalatiei si de incheierea formalitatilor pentru receptia sistemului si pentru obtinerea certificatului de racordare. In urmatorii 6 ani finantarea va fi monitorizata de catre AFM pentru a se asigura de respectarea conditiilor privind investitia realizata.

Pentru cei care isi doresc sa beneficieze de fonduri nerambursabile pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, firma noastra asigura servicii de consultanta de specialitate si servicii pentru intocmirea documentatiei necesare pentru a deveni prosumator.

3 Comments

 1. admin

  14 septembrie 2021

  labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet

  • admin

   14 septembrie 2021

   Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

 2. admin

  14 septembrie 2021

  Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr,

Comments are closed.