In contextul in care tot mai mult accent este pus pe energia din resurse regenerabile si sustenabile, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, vizeaza alocarea de finantari pentru productia de baterii si panouri fotovoltaice in Romania. Ministrul a declarat ca a propus astfel de finantari in cadrul PNRR. De asemenea, Virgil Popescu a afirmat faptul ca a avut o serie de discutii preliminare cu producatori de panouri fotovoltaice in vederea deschiderii unei fabrici pentru productia de astfel de sisteme.

In situatia in care conflictul din Ucraina a readus in discutie dependenta de gazul rusesc pentru asigurarea anumitor cantitati de energie, Ministrul Energiei a afirmat ca a insistat includerea in PNRR a liniei de finantare pentru baterii si panouri fotovoltaice pentru a nu se ajunge la o dependenta de importuri de panouri fotovoltaice din alte tari. In acest sens Virgil Popescu are ambitii mari pentru a dezovolta o linie de productie in Romania pentru baterii si pentru panouri solare.

Pentru a ajunge la o astfel de productie, Ministrul Energiei a declarat ca a avut o serie de discutii cu un producator important din domeniu din Spania. Intentia este aceea de a convinge producatorul respectiv de a veni in Romania pentru a produce panouri fotovoltaice. Fiind vorba despre o piata cu mare potential de crestere in urmatorii ani, Ministrul Energiei considera ca un mare producator care are deja fabrici in tari precum Maroc, Indonezia sau Republica Dominicana ar putea fi atras sa inceapa o linie de productie inclusiv in Romania.

In privinta productiei de baterii pentru sistemele fotovoltaice, exista deja un producator roman situat langa Bucuresti, dar exista deja un contact si cu producatorul Varta care este interesat de o investitie in acest domeniu in Romania. Conform Ministrului Energiei exista si alte companii interesate de o investitie in domeniul bateriilor fotovoltaice in Romania.

Tot Ministrul Energiei a afirmat ca deja a propus o prima investitie in acest domeniu in Romania, mai exact in zona Hunedoara-Gorj pentru a sustine respectivele zone defavorizate. In aceasta zona este vizata o fabrica pentru productia de pulbere de litiu care sa sustina si o reconversie profesionala pentru populatia din zona. Pentru aceasta fabrica discutiile sunt purtate cu o companie germano-canadiana. In discutiile purtate se au in vedere doua fabrici, una care sa fie in Romania, iar cealalta in Germania.

Astfel de proiecte sunt benefice pentru intreg spectrul energetic din Romania. Orice dezvoltare a unor productii de baterii pentru sisteme fotovoltaice si de panouri fotovoltaice in tara noastra inseamna costuri mai mici pentru consumatorii interesati sa investeasca in astfel de sisteme de pentru gospodariile proprii.

Daca in momentul actual multa lume ezita sa investeasca in panouri fotovoltaice datorita costurilor mari in prima faza, prin realizarea unor linii de productie de astfel de produse in Romania costurile ar putea scadea semnificativ. In acelasi timp si sumele nerambursabile puse la dispozitie de statul roman ar putea acoperi mai multe solicitari de finantare decat in prezent, in cazul costurilor mai mici pentru elementele sistemelor de panouri fotovoltaice.